Kino Tatra vo Vrábľoch prežilo vďaka nadšencom a mestu digitalizáciu a komfort multikín. Teraz dosta

Vráble, 25. augusta 2022Kino Tatra vo Vrábľoch dostalo po desaťročiach nové moderné a pohodlné sedadlá. Vrábeľské kino, ktorého história siaha až do roku 1938, je jedným z mála tradičných kín, ktoré prežilo masívny nástup multiplexov. Funguje vďaka podpore vedenia Mesta Vráble a nájomcu, ktorý kino prevádzkuje. Už v sobotu 27. augusta privíta vynovená kinosála prvých divákov. Otvorenie bude sprevádzať sprievodný program.

Sedieť sa bude pohodlnejšie, staré kreslá sa predali okamžite

V kinosále boli donedávna drevené sedadlá, ktoré nie sú tak pohodlné a aj uličky medzi nimi boli priúzke. „Sedadlá sú teraz väčšie, omnoho pohodlnejšie a aj priestor na nohy je komfortnejší. Verím, že návštevníci nášho Kina Tatra budú spokojní a budú chodiť na filmy ešte radšej ako doteraz,“ vyslovil želanie prevádzkovateľ kina Marek Polák, ktorý si celý priestor prenajíma od mesta už viac ako 2 roky (od marca 2020). Okrem sedenia sa rekonštruovala podlaha, pribudli akustické závesy, nové nasvietenie javiska a klimatizácia.

Celková investícia do obnovy bola vo výške 80.000 eur, z toho 20.000 bol príspevok Audiovizuálneho fondu, 20.000 eur investoval prevádzkovateľ a 40.000 eur mesto Vráble.

Staré sedenie mesto predalo prostredníctvom verejnej výzvy. Kto mal záujem, mohol si odkúpiť drevené sedadlá, ale len v limitovanom počte jedného boxu so štyrmi sedadlami. Cena za takýto box bola 20 eur, pričom sa rozpredali takmer okamžite. 

Renováciu zachytili fotografie

Kino Tatra slúži Vrábľanom aj napriek tomu, že v neďalekom krajskom meste Nitra, 20 minút cesty autom, fungujú dve multikiná. Podľa slov primátora mesta Vráble Tibora Tótha sú obyvatelia radi, že majú kino priamo v meste: „V súčasnosti už nie je veľmi bežné, že sú v malých mestách zachované pôvodné kiná, ktoré navyše dokážu vo všetkom držať krok s omnoho väčšou konkurenciou. Vo Vrábľoch sa snažíme, aby to naše Kino Tatra prežilo, a na druhej strane išlo s dobou. Preto veľmi vítam prístup nájomcu a prevádzkovateľa kina, ktorý zabezpečil výmenu starých sedadiel za nové pohodlné. Aj v našom kine uvidíte vždy všetky najväčšie filmové novinky a kúpite si aj popcorn.“ Primátor dopĺňa, že v rámci slávnostného znovuotvorenia kina pripravujú výstavu fotografií z jeho rekonštrukcie, ale aj staršie dobové snímky. Vo foyer ich ponechajú niekoľko týždňov. 

Nemé filmy ozvučené harmonikou

Vráble s počtom obyvateľov 8 500 sú už jedným z mála menších miest, kde si prevádzkyschopné kino dokázali uchovať. Kino Tatra vzniklo ešte pred 2. svetovou vojnou, prvýkrát bolo otvorené 6. marca 1938, no filmy sa vo Vrábľoch premietali už od roku 1920. „Predchodcom kina Tatra bola kinosála s názvom kino Dukes na Žitavskej ulici. Až do otvorenia kina sa v neveľkej sále premietali neozvučené - nemé filmy komika Charlieho Chaplina a po roku 1921 aj prvý slovenský film Jánošík,“ hovorí miestny historik a Vrábľan Jozef Trubíni. Dopĺňa, že nemé filmy ozvučoval najskôr miestny hudobník Gustibáči Gurvay so svojou harmonikou, no po roku 1930 už začali premietať aj prvé zvukové filmy od spoločnosti Tatra film. Neskôr, v roku 1957, sa kino uzavrelo pre generálnu opravu, ktorá trvala až do roku 1972. Renovácia výrazne zmenila celý interiér – naolejovanú podlahu nahradilo stupňovité hľadisko, zrušili balkón a steny dostali drevený obklad. Kúrenie v kachliach na uhlie nahradilo ústredné. „Rozšírili aj vstupný vestibul, odstránili okná do ulice a zmenšili javisko. No a začali premietať širokouhlé filmy,“ spomína J. Trubíni. Následne kino Tatra a jeho pivničné priestory využívala na nácvik vrábeľská dychovka aj hudobné skupiny a schádzali sa tam členovia záujmových krúžkov. 

Spomienky premietača

Najväčšiu ranu kinu Tatra uštedrila v roku 2012 digitalizácia. V tej dobe zanikli stovky menších kín. „Podarilo sa nám zdigitalizovať, ale len na technológiu E-cinema, čiže sme púšťali filmy z DVD a Blu-ray kópií. Chceli sme kino za každú cenu udržať, no nemali sme premiérové filmy a preto väčšina ľudí chodila do Nitry. V tom čase som robil všetko sám – vedúceho, premietača, pokladníka, no chodilo len pár divákov,“ spomína premietač z vrábeľského kina Jozef Krištofovič, ktorý v ňom pôsobil vyše tridsať rokov. Za jeho éry bol najpremietanejším filmom kinohit Titanic, ktorý vraj premietal do tretej v noci v preplnenej kinosále. Z ožitia a ďalšej renovácie kina má veľkú radosť. „Sedenie bude pohodlnejšie, je k dispozícii aj občerstvenie a premiérové filmy. Toto všetko pohodlie vo Vrábľoch dostanete stále za menej peňazí ako napríklad v blízkej Nitre,“ dodáva J. Krištofovič.

 

Nájdi svoj film